Google kwam in april met een voorstel waarin het een extensieloze toekomst voor bepaalde domeinen voorzag, maar die droom wordt nu ruw verstoord door het IAB, een comité van de Internet Engineering Taskforce (IETF). De werkgroep die zich bezighoudt met internetarchitectuur ziet weinig heil in de plannen, omdat in het ontwerp van internet nooit met extensieloze domeinen rekening is gehouden.

'Vlekkeloze werking internet niet gegarandeerd'

Mochten organisaties als Google gebruik willen maken van een extensieloos domein, dan moeten ze die via DNS configureren. Het DNS-protocol kan extensieloze domeinen als ‘http://search’ aan, maar gebruikers verwachten dat een dergelijk domein leidt “naar een lokale bestemming en niet naar een TLD (Top Level Domain, red.)”, schrijft het Internet Architecture Board. Omdat niet alle software bij een extensieloos domein een verzoek doet bij een DNS-server, zouden dergelijke domeinen overal verschillend werken.

Het comité waarschuwt dat zulke domeinen verwarring scheppen en mogelijk de stabiliteit van DNS schaden. Ook zou het voorstel van Google internetsecurity in gevaar brengen. “Verkeer bedoeld voor lokale services kan doorverwezen worden naar het publieke internet (en vice versa), waardoor verschillende aanvallen mogelijk worden, waaronder diefstal van inloggevens en cookies, cross-site scripting, etc.”

Ook .search mocht niet

Eerder probeerde Google een exclusieve claim te leggen op de domeinextensies .search, .app, .blog en .cloud, maar daar stak domeinautoriteit ICANN een stokje voor. Onder druk van protesten van onder meer rivaal Microsoft moest Google beloven dat ook andere partijen domeinen dergelijke gTLD’s kunnen registreren.