Cuil (spreek uit: cool) presenteerde zichzelf in 2008 met veel bombarie. Opgezet door ex-Googelaars en zoekexperts van IBM zou de dienst de wereld laten zien hoe een zoekmachine beter kan zijn dan Google. Dit wilden ze onder andere bereiken door een hogere relevantie, een afwijkende presentatie en het drievoudige aan geïndexeerde pagina's.

Cuil is nooit geworden wat het beloofde te zijn en werd vanaf het begin verguisd door criticasters. PC Magazine kraakte de dienst voor het hoog van de toren blazen. "Als je een zoekmachien uitrolt, zorg er dan voor dat je meer in je mars hebt dan goedkope pr", schreef John Dvorak in 2008. Daarnaast wees hij erop dat de dienst vaak niet functioneerde, langzaam reageerde en eigenlijk gewoon een 'pathetisch' excuus voor een zoekmachine was.

Mislukte overname

Zoekmachinegoereoe Danny Sullivan toonde zich in een uitgebreide recensie eveneens sceptisch over Cuil. Ook hij hekelt vooral de torenhoge pretenties en het PR-geblaat van de startup, terwijl ze het allemaal simpelweg niet waar kunnen maken. Bovendien, als 'linkpopulariteit' van een pagina echt niet meetelt voor Cuil, dan zou een recensieblog over Harry Potter even hoog kunnen eindigen als de officiële filmsite. En dat is niet het geval, concludeert Sullivan. Cuil was in het begin niet in staat zichzelf tussen de resultaten van de zoekopdracht 'cuil' weer te geven.

Vorige week donderdag ging de site offline en dat is hij nog steeds. TechCrunch bericht dat dit komt door een mislukte overname. Alles voor een goede deal was in stelling gebracht, maar het mislukte bij het zetten van de handtekeningen. "Of, om het op een andere manier te zeggen, Cuil heeft een laatste manier gevonden om te falen", sneert Michael Arrington, oprichter van het techblog.

Mogelijke doorstart

Cuil zou zich nu beraden op volgende stappen. Wellicht wordt de site weer live gezet, en er zou nog een kleine kans zijn dat de overname alsnog rond komt. Daarnaast zouden Google en Microsoft geïnteresseerd zijn in verschillende algoritmes en patenten van Cuil.