Een departement van de Amerikaanse overheid heeft een aanbesteding gedaan waarin het offertes vraagt voor een messagingoplossing. Daarbij is de eis gesteld dat het gewenste communicatiesysteem onderdeel moet uitmaken van Microsofts Business Productivity Online Suite (BPOS). Dat omvat in de cloud gehoste Microsoft-producten als Office en SharePoint.

Google vindt dat de overheid daarmee Microsofts concurrentie uitsluit. Uit de aanklacht die de internetreus nu heeft ingediend, blijkt dat Google en het betrokken departement van Binnenlandse Zaken diverse gesprekken hebben gehad over de materie. Daarbij heeft Google het departement geprobeerd te overtuigen dat Google Apps een alternatief is voor de gevraagde Microsoft-oplossing.

'Microsoft is veiliger'

Maar het departement voerde als reden aan voor de eis in de aanbesteding dat Microsoft enkele voordelen meebrengt die andere leveranciers niet hebben. Een van die punten is ‘verbeterde beveiliging’. Dat wordt door Google aangevochten. Het bedrijf brengt diverse voorbeelden ter tafel waarin Microsoft faalt, onder meer met downtime van zijn cloudoplossingen.

De speciale overheidsvariant van Google's cloudaanbod, Google Apps for Government, was deze zomer nota bene de eerste cloudoplossing die door de Amerikaanse overheid gecertificeerd is op grond van de wettelijke eisen voor beveiligingsmanagement. Daarnaast hebben diverse Amerikaansse overheden en overheidsdepartementen al gekozen voor Google Apps.