De dienst, Google Message Continuity is gebaseerd op de technologie van het in 2007 overgenomen mailbeveiligingsbedrijf Postini. Het repliceert alle emailactiviteiten vanaf de Exchangeservers naar Gmail. Als de Exchangeserver plat gaat, onverwacht of voor onderhoud, kunnen gebruikers inloggen bij Gmail met hun inloggegevens die ze normaliter voor Exchange gebruiken.

Email, contacten en agenda blijven zo beschikbaar. Op het moment dat de Exchangeserver weer draait, worden alle acties die eerder in Gmail zijn uitgevoerd, gesynchroniseerd met de Exchangeserver. Daardoor zijn alle verzonden, gewiste en gelezen emails terug te zien.

Doel: Exchange vervangen

Google wil gebruikers van Microsoft Exchange op deze manier kennis laten maken met Gmail en zo de kansen verhogen dat een bedrijf in de toekomst overstapt op Google Apps, zegt Adam Swidler, een productmarketingmanager van Google’s Postinidivisie, tegen Computerworld.com. Doordat de data onderling steeds wordt gesynchroniseerd, is er bij de overstap naar Google Apps geen noodzaak meer de emaildata te migreren.

Volgens analist Matthew Cain van Gartner is deze cloudservice een “slimme zet” van Google. De meeste werknemers maken immers gebruikt van email via Exchange. Google Message Continuity is een goedkope en redundante emailservice die Exchangeklanten met relatief weinig risico een makkelijke manier biedt om Gmail te proberen, zegt Cain. “En als Gmail bewijst een volwassen en functionele dienst te zijn, kan het organisties die op Exchange draaien verleiden om geheel over te stappen.”

Maakt Google wel kans?

Een andere analist, Rebecca Wettermann van Nucleus Research, zet vraagtekens bij het succes van deze nieuwe stap van Google. “Bedrijven die kampen met veel downtime van hun emailservice hebben vast al naar een oplossing gezocht. Google zal met andere aanbieders moeten concurreren op prijs, en op vertrouwen.” Ze zegt dat Google instapt in een al volwassen markt.

Microsoft heeft zich nauwelijks zorgelijk getoond naar aanleiding van Google’s nieuwe stap. “Bedrijven vertrouwen meer op Exchange dan op welke andere oplossing dan ook. Google voegt zich bij een lange lijst van bestaande emailbackup en recoveryleveranciers voor Exchange”, zegt het bedrijf in een verklaring. Het voegt daar aan toe dat 73 procent van alle bedrijven in de Verenigde Staten gebruik maakt van Microsofts emailtechnologie. "De grootste belager heeft 2 procent."

Google Message Continuity kost 25 dollar per gebruiker per jaar voor nieuwe klanten en 13 dollar per gebruiker per jaar voor bestaande Postiniklanten. De dienst werkt op dit moment met Exchange 2003 en 2007. Google wil in een volgende versie Exchange 2010 toevoegen.