De software, Native Client, is open source. Uiteindelijk moet dit pakket volgens Google webontwikkelaars helpen om programma's te schrijven die sneller draaien en meer op desktop applicaties lijken. Als voorbeeld noemt het bedrijf een website waarbij gebruikers foto's kunnen delen zonder dat ze daarvoor de browser hoeven te verlaten.

Native Client heeft veel weg van de gangbare Microsoft ActiveX. Het verschil is dat de software van Google ook op Linux en Mac OS draait.

Kritiek

Volgens topman Robert Hansen beveiligingsconsultant bij SecTheory lijkt het erop dat Google steeds meer de desktop wil overnemen. Hij vraagt zich hardop af of de wereld wel zit te wachten op Native Client.

Google zegt dat het niet de bedoeling is dat er bestaande technologie vervangen gaat worden. Native Client zou optimaal gebruik maken van de processorcapaciteit, waardoor ontwikkelaars naast de bestaande webapplicaties nu ook programma's maken die 'een rijkere, meer dynamische ervaring geven'.

Internet Explorer

Het pakket werkt vooralsnog alleen met Google Chrome, Safari, Opera en Firefox. De bedoeling is dat Native Client ook bruikbaar wordt met Internet Explorer.