De naam van de contactsite is Orkut, zo schrijft The Register. De site is gemaakt door Google-werknemer Orkut Buyukkokten.

Ondanks de betrokkenheid van Buyukkokten en enkele andere Google-werknemers die de site in werktijd ontwikkelden, bewaart Google enige afstand tot het project. Wel wordt Google vermeld op elke pagina van Orkut.

Lid worden van Orkut kan voorlopig alleen op uitnodiging van een vriend die al lid is van de site. De dienst is van start gegaan met enkele duizenden leden, voornamelijk werknemers van Google.

De site is duidelijk geïnspireerd door Friendster, de contactdienst die in 2003 een groot succes was. In plaats van op zoek te gaan naar onbekenden, zoals bij andere contactsites, geef je bij Friendster en Orkut juist aan wie je vrienden zijn. Zo ontstaat er een netwerk van vrienden van vrienden. Je leert nieuwe mensen dus via-via kennen, net zoals in het echte leven.

Friendster werd zo'n hype dat de site vorig jaar vaak moeilijk te bereiken was. Een overname van 30 miljoen dollar door Google sloeg het bedrijf echter van de hand. In plaats daarvan nam Friendster 13 miljoen dollar aan van diverse verschaffers van durfkapitaal.