Google bevestigt de upgrade tegenover InformationWeek en meldt dat inmiddels één procent van de gebruikers al van de nieuwe dienst gebruik maakt.

Backend

De belangrijkste veranderingen zijn volgens ontwikkelaar Dan Pupius niet zichtbaar aan de oppervlakte. Het bedrijf is vooral bezig met veranderingen aan de achterkant. Volgens Pupius is dat nodig, omdat er sinds de introductie in 2004 veel functionaliteit is toegevoegd.

In de nieuwe versie is wel nieuwe functionaliteit toegevoegd. Zo is bijvoorbeeld de contactmanager verbeterd en is de integratie met de chatfunctionaliteit verder doorgevoerd.

Inmiddels erkent het bedrijf dat het laden van pagina's soms een seconde duurt. "Als je veel mail leest dan kunnen die seconden cumuleren tot uren", aldus Pupius in zijn blogposting. Hij stelt dan ook dat het bedrijf veel energie in snelheidswinsten heeft gestoken.

Niet-Google applicaties

Nadeel van de veranderingen is volgens Pupius wel dat sommige applicaties van derde partijen niet meer zullen functioneren. Dat is geen bijkomstig doel en het bedrijf zegt dat het inmiddels met makers contact heeft opgenomen om te zorgen dat deze blijven functioneren.

Zo blijken er problemen met Better Gmail, een Firefox uitbreiding om Gmail op te leuken, te zijn. Terwijl de makers aan een nieuwe versie werken, zijn er ook leveranciers die nog geen problemen hebben. AjaxWindows, een Web 2.0-applicatie dat een besturingssysteem in een browser levert, zegt tegenover Webwereld nog geen problemen te hebben ondervonden. Zij slaan gegevens uit een sessie in Gmail-accounts op om zo gratis storage te realiseren.

Inmiddels zijn ook de eerste afbeeldingen van de nieuwe omgevingen verschenen Google Phone

Los van de mailfunctionaliteit verschijnen er ook vaker berichten online dat Google in gesprek is met providers om applicaties op de mobiele telefoon te krijgen. Zo praat het bedrijf volgens bronnen onder andere met Verizon Wireless en Sprint Nextel. Eerder werd al bekend dat het bedrijf een deal heeft gesloten met T-Mobile.