Met Google Spreadsheets kunnen gebruikers bestanden in Excels .xls-formaat importeren en exporteren. Daarnaast wordt het meer generieke .csv-formaat ondersteund, laat het bedrijf weten. De nieuwe dienst is platform-neutraal en biedt de mogelijkheid bestanden op afstand te bekijken en wijzigen.

Google ziet het online spreadsheet-programma echter als 'aanvulling' op Excel, en niet als concurrent, zo meldt de Financial Times. "We denken dat we een ander probleem oplossen", aldus Google Spreadsheets-productmanager Jonathan Rochelle. Volgens hem zullen gebruikers de nieuwe applicatie vooral inzetten om informatie met anderen te delen en om hun de mogelijkheid te bieden de gegevens te bewerken.

In maart kocht Google een bedrijf dat de online tekstverwerker Writely produceert. Met de nieuwe spreadsheet-applicatie zet het Californische bedrijf een nieuwe stap in het verhuizen van traditionele desktop-programma's naar online tegenhangers. Een verschuiving die ook de grondslag is voor Microsofts nieuwe Windows Live-diensten.

Geen volwaardige concurrent

Charlene Li, analist van Forrester Research, benadrukt echter dat de nieuwe Google-producten nog niet te vergelijken zijn met hun Office-tegenhangers. "Google Spreadsheets is geen poging om Excel te vervangen. En als je iets probeert te printen in Writely, komt het erg lelijk uit je printer", aldus Li.

"Kijk naar webbased e-mail. We hebben het al 10 jaar, maar Outlook is nog steeds oppermachtig." Li wil hiermee aangeven dat de producten volwaardige concurrenten kunnen worden, maar dat voorlopig nog niet zullen zijn. De mogelijkheden van Google Spreadsheets zijn dan ook beperkt. Het maken van diagrammen en grafieken is bijvoorbeeld niet mogelijk.

Geïnterresseerden kunnen zich vanaf 15:00 uur Nederlandse tijd via labs.google.com op een wachtlijst inschrijven voor de testversie van Google Spreadsheets. De Wall Street Journal meldt dat het programma aan een beperkte groep gebruikers beschikbaar wordt gesteld, maar de hoeveelheid is niet bekend. Het aantal spreadsheets dat een gebruiker kan opslaan is in eerste instantie beperkt tot vijftig.