De Europese Commissie (EC) is akkoord met 'verregaande' aanpassingen van Google aan resultatenpagina's zodat ook verticale zoekrivalen prominente plek krijgen, zo meldt de Commissie. Brussel is na twee eerdere afkeuringen nu tevreden dat de antitrustzorgen worden weggenomen.

Rivalen zullen gezien de eerdere felle reacties minder tevreden zijn, maar zij krijgen geen inspraak meer, ze worden alleen geïnformeerd. Daarna volgt de formele stap dat de Commissie de concessies van Google bindend zal verklaren.

Verschillende aanpassingen

Google maakt het migreren van advertentiecampagnes weg van AdWords makkelijker, contentproviders kunnen zich makkelijk uit gespecialiseerde Google-diensten laten verwijderen en rivaliserende verticale zoekmachines krijgen een prominente plek op de resultatenpagina's van bijvoorbeeld Google Local en Google Shopping.

Waren eerdere vermeldingen nog onduidelijk, nu is dat niet meer het geval, vindt de EC. Op een lichtgroenvlak worden nu prominent afbeeldingen en links naar concurrenten weergegeven, onder de kop 'Alternatives'.

De zaak speelt al sinds 2010 en eurocommissaris Joaqíun Almunia wil de zaak afsluiten voor zijn termijn in mei afloopt.

Antitrustonderzoek naar Android gaat door

Overigens meldt de Commissie ook dat het antitrustonderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door Google met het dominante Android gewoon doorloopt. Die klacht werd vorig jaar ingediend door Microsoft.

Ook Motorola, formeel nog steeds onderdeel van Google (en die behoudt ook de cruciale patenten) wordt nog aangepakt wegens patentmachtsmisbruik.