Voor een onbekend bedrag neemt Google het Finse Jaiku over. Jaiku biedt een dienst waarmee gebruikers middels tekstberichten van maximaal 140 karakters anderen in hun netwerk op de hoogte kunnen houden van hun activiteiten. Door sommigen vanwege de beknoptheid van de berichtjes ook wel 'microbloggen' genoemd, door anderen vanwege het netwerkaspect onder 'social networking' geschaard.

De berichtjes bij elkaar vormen een zogeheten 'activity stream', een fenomeen dat ook in omgevingen als Facebook opgang begint te maken. Binnen Jaiku worden de berichtenstromen van de afzonderlijke contacten van een gebruiker samengevoegd tot één stroom die bijvoorbeeld ook via rss te volgen is. Toevoegen van een bericht kan zowel via een webpagina als via een sms-je.

Ook is er een applicatie voor de mobiele telefoon. Daarmee is de status van de contacten in het netwerk te volgen: zijn ze online, beschikbaar, lunchen, etcetera.

De grote concurrent van Jaiku is Twitter. Jaiku biedt meer functionaliteit, maar Twitter lijkt populairder te zijn. Opmerkelijk is daarom ook dat oprichters Jyri Engeström en Petteri Koponen bij het nieuws van de overname op hun website melden dat Jaiku geen nieuwe gebruikers meer toelaat: 'Om te focussen op innovatie in plaats van op schaal, hebben besloten om nieuwe gebruikers-aanmeldingen te stoppen.'

Kennelijk wordt er gewerkt aan nog meer functionaliteit of een mogelijke integratie met de andere mobiele projecten van Google.