Google heeft een deal gesloten met de Franse president Hollande, waarmee een dreigende belasting op zijn Franse bedrijfsactiviteiten van de baan is, meldt France24. Als schikking doneert Google 60 miljoen euro in een stimuleringsfonds voor de pers. Het zal Franse uitgevers helpen online geld te verdienen, ook krijgen ze korting op AdWords-campagnes. Er werd sinds eind oktober onderhandeld.

Nieuwsparasiet moet betalen

De deal is vergelijkbaar met die in België, waar Google in december schikte met een aantal Waalse kranten na een slepende rechtszaak over de rechtmatigheid van nieuwscitaten en links in Google News.

Frankrijk broedde jarenlang op een Google-taks in een of andere vorm. Sarkozy stelde een belasting voor op online advertenties, ook een betaalde licentie om te citeren en te linken naar nieuwsartikelen is overwogen. Google dreigde in zowel Frankrijk als België nieuwssites uit de zoekresultaten te weren. De meest recente optie van de Fransen om 'parasieten' als Google aan te pakken is een belasting op het verzamelen van privacygevoelige data, de 'grondstof' van de digitale economie.

Duitsland volgende?

President Hollande vermeldt expliciet dat Frankrijk de eerste is met een overeenkomst met Google, wat suggereert dat er meer landen zullen volgen. Duitsland is een goede kandidaat, ook daar ligt een wetsvoorstel om Google's activiteiten te belasten.

Ondertussen doet de Europese Commissie onderzoek of Google zijn dominantie in Europa heeft misbruikt. Vorige week diende Google ook daar een schikkingsvoorstel in. Begin januari schikte het internetconcern al en antitrustonderzoek van de Amerikaanse waakhond FTC.