Het gaat Google vooral om de client-software en de expertise van de Gizmo5-ontwikkelaars. Gizmo5 biedt voip-software voor de desktop en mobiel. De software maakt het mogelijk om via het sip-protocol vanaf computers te bellen naar reguliere telefoonnummers en vice versa.

Gtalk en Google Voice

Gtalk gebruikt ook sip, maar biedt nog geen telefoniefuncties. Gizmo5 vormt als zodanig de ontbrekende schakel tussen Gtalk en Google Voice. Google zal de komende tijd Gizmo integreren, meldt het bedrijf.

Het nieuws van de overname lekte van de week uit. De deal is slecht nieuws voor telefoniebedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld Skype, dat met Google plus Gizmo een rechtstreekse en machtrige rivaal erbij krijgt.

Skype wou ook

Skype was zelf eerder geïnteresseerd om Gizmo5 over te nemen, toen het nog naarstig op zoek was naar sip-technologie om de omstreden Joltid p2p-technologie in Skype te kunnen vervangen. Maar aangezien Skype een schikking heeft getroffen met Joltid, had Skype geen behoefte meer aan Gizmo en werd het bedrijf vervolgens prooi van Google.

Die is de laatste tijd weer actief op overnamepad. Onlangs bleek dat Google zelfs heeft overwogen om Skype zelf over te nemen.

Voor hoeveel Gizmo5 van de hand is gegaan is niet bekend gemaakt. Ict-nieuwsblog TechCrunch meldde eerder deze week dat het gaat om 30 miljoen dollar.