Bij zoeken met Google Search en Google Maps wordt voortaan prominent een AMBER Alert weergegeven bij zoektermen gerelateerd aan de vermissing of locatie. Google start de samenwerking met het waarschuwingssysteem bij vermiste kinderen eerst in de Verenigde Staten en hoopt de dienst op termijn uit te rollen naar meer landen met die AMBER Alert gebruiken, waaronder Nederland.

Google kan uitgebreid waarschuwen

Google kan veelzijdige informatie tonen bij een waarschuwing. De zoekresultaten die kunnen worden getoond hebben geen beperkingen zoals bijvoorbeeld met sms, Twitter of één van de eigen diensten van AMBER Alerts waarvoor inschrijving nodig is. In het geval van Google krijgt iedereen een waarschuwing op zowel mobiel als desktop, waarbij ook ruimte is voor extra informatie zoals uitgebreide daderomschrijving of het type voertuig dat verband houdt met de vermissing.

De Nederlandse politie is blij met het initiatief van Google. “Wij juichen alle initiatieven toe die bijdrage leveren aan een snel terugvinden van vermiste kinderen. Wanneer Google dit ook in Nederland zou doen zou dat geweldig zijn. Hetzelfde geldt voor andere websites die zich aansluiten", laat woordvoerder Ed Kraszewski van de KLPD weten.

Nederlands systeem draait om tijd

De zegsman meldt dat in vergelijking met andere landen het Amber Alert-systeem in Nederland veel meer gericht is op het tijdsaspect. Kraszewski: “Anders dan in bijvoorbeeld Amerika werkt het systeem zo dat er in een zo kort mogelijk tijd zoveel mogelijk oren en ogen worden verzamelt. Nederland werkt in tegenstelling tot andere landen cross-mediaal en heeft daarbij een netwerk van 1,2 miljoen personen, organisaties en websites die meewerken."

AMBER Alert is in Nederland in november 2008 ingevoerd. De inhoud van de waarschuwingen staat onder de volledige verantwoordelijkheid van de politie. Daarbij werkt het samen met communicatiebedrijf Netpresenter, dat het Nederlandse AMBER Alert-systeem heeft ontwikkeld en ook samenwerkt met diverse ministeries op het gebied van maatschappelijk veiligheid.

Een indicatie van AMBER Alerts in Google's zoekresultaten: Klik voor groot