De Google Apps Connector is een toevoeging voor de Blackberry Enterprise Server (BES). Het is voor de Premier- en Education-uitvoeringen van Google's SaaS-aanbod (software as a service). Dat online-applicatieaanbod omvat ook bedrijfsmail op een eigen domein. Google wil de concurrentie met Microsoft (en diens Exchange-server) opvoeren.

Aansluiten

Mailberichten in de Gmail-inbox worden door de connector automatisch doorgegeven aan de Blackberry. Volgens Google komt die mail binnen 60 seconden aan op de smartphone. Daarbij sluit de zoekmachine aan op de eigen applicaties van die bekende smartphone. Gebruikers lezen hun mail dus in de vertrouwde mobiele mailclient. Daarnaast synchroniseert de connector ook welke mails al gelezen zijn, zowel op de Blackberry als in de Gmail-mailbox zelf. Ook het adresboek wordt gesynchroniseerd.

De synchronisatie met Google Calendar is echter eenrichtingsverkeer: alleen vanuit de online-agenda naar de agenda-applicatie van de Blackberry. Wijzigingen op de smartphone worden dus niet teruggekopieerd naar de server. Productmanager Raju Gulabani van Google zegt dat eind dit jaar een update komt die volledige synchronisatie brengt.

Beheer

Een andere beperking is dat de connector in eerste instantie maar 250 gebruikers ondersteunt. BES kan twee keer zoveel gebruikers aan per installatie. Bedrijven die meer dan 250 Blackberry-gebruikers willen voorzien van Google Apps moeten dus extra BES-installaties opzetten. Die RIM-software draait op Windows Server.

Gulabani van Google blogt dat er bij de ontwikkeling van de connector veel aandacht is besteedt aan beheerders. De overgang naar Google Apps voor hun Blackberry-gebruikers moet zo makkelijk mogelijk zijn.

"Beheerders krijgen volledige controle over deze oplossing en kunnen Blackberry-smartphones gewoon blijven beheren met Blackberry Enterprise Server. Google Apps Connector wordt geïnstalleerd bovenop BES, verbindt die dan met de Google Apps-cloud en synchroniseert dan e-mail, agenda's en contactgegevens voor alle Blackberry-gebruikers."

Push-api open

Ondertussen lonkt Blackberry-maker RIM ook meer naar de consumentenmarkt. Het heeft de api voor zijn push-systeem nu vrijgegeven voor andere softwarefabrikanten. Ontwikkelaars kunnen daarmee content direct 'bezorgen' op Blackberry's. Volgens RIM maakt dit realtime content en updates mogelijk, zoals nieuws, weersverwachtingen, financiële informatie, updates voor applicaties.

Tegelijkertijd zorgt gebruik van de push-api voor een verbetering van de batterijduur, aldus RIM. Applicaties hoeven namelijk niet langer telkens online te controleren of er nog updates zijn; die worden dan namelijk gepusht. De Canadese smartphoneleverancier wil zijn succes op de zakelijke markt hiermee herhalen voor de consumentenmarkt. Push-mogelijkheden zijn al ingebouwd in bedrijfsapplicaties, nu kan dat ook voor andere toepassingen.