De betaalde SaaS van de bekende zoekmachine valt nu ook te gebruiken met Microsofts mail- en agendaclient Outlook. Dat programma is veelgebruikt in het bedrijfsleven en daarmee een de facto standaard. Google komt nu met een synchronisatietool die Outlook verbindt met Google Apps. E-mail, agenda's en het adresboek worden daarmee gesynchroniseerd met de applicatiecloud van Google.

Outlook-fans

Het internetbedrijf meldt dit op het blog van zijn enterprise-divisie. Daar wordt uitgelegd dat de sync-tool voor Outlook werkt voor de Premier en Education Editions van Google Apps. De aanbieder mikt hiermee op zakelijke gebruikers die de vertrouwde Microsoft-client niet kunnen of willen verlaten. Dat kan een kwestie van gewenning zijn, maar ook vanwege functionele overwegingen, zoals meerdere Exchange-mailaccounts, intern gedeelde agenda's of aansluiting op (en synchronisatie met) smartphones of pda's (handcomputers.

Gebruikers die middels deze synchronisatietool geheel overstappen op Google Apps kunnen daarmee Microsofts mailserver Exchange verlaten. De migratie behelst volgens Google slechts twee muisklikken. Daarmee wordt dan de data in Outlook (op de lokale pc) of Exchange (op de server) overgeheveld naar Google Apps.

Bedrijfseigen

Voor e-mail gebruikt Outlook dan via de synchronisatietool het offline-protocol van Gmail en niet de open industriestandaard imap (internet message access procotol). Gmail ondersteunt imap wel, maar stelt dat het eigen protocol voor offline-mail veel sneller werkt.

Microsoft gebruikt imap ook, maar heeft er op voortgebouwd. Daardoor is de 'pure' imap-ondersteuning van Outlook niet 100 procent, en werken enkele geavanceerde functies van dat mail- en agendaprogramma alleen in combinatie met de bijbehorende server Exchange.

Een uitleg van de Google Apps Sync Tool for Microsoft Outlook: