Google lanceert een nieuw experiment waarbij gebruikers Google-diensten Drive en Calendar kunnen koppelen aan Google Search. Daarmee wordt bij elke zoekopdracht in de zoekmachine direct gezocht binnen het eigen account van een gebruiker. De zoekresultaten worden in een apart kader getoond.

Gmail koppelen

De zoekgigant test sinds vorige maand een uitgebreide versie van de zoekfunctie binnen Gmail. Daarbij kunnen gebruikers nu ook de koppeling met Google Drive en Google Calendar maken. Iedereen met een Google Account kan zich op de Search Experiment-pagina aanmelden voor de test.


Klik voor groot

Wel zijn beide experimenten voorlopig alleen in het Engels beschikbaar en voor mensen met een direct e-mailadres van Google (eindigend op @gmail.com).

Privacybeleid onder vuur

Deze testen zijn mogelijk omdat Google per 1 maart een omstreden nieuw privacybeleid voert. Daarbij worden de gegevens van een gebruiker op meerder Google-diensten samengevoegd tot één 'superprofiel.'

Deze nieuwe privacyvoorwaarden hebben tot veel ophef geleid bij met name de Europese privacywaakhond Artikel 29. Vandaag lekte nog een brief uit waarin de waakhond Google sommeert om zijn beleid aan te passen, gezien de grote privacyrisico's voor gebruikers.

Desondanks staat het nieuwe beleid van Google nog fier overeind. Google heeft eerder door laten schemeren dat het bedrijf minder waarde aan privacy hecht dan aan cloudhandel. Bestuursvoorzitter Eric Schmidt liet in zijn tijd als CEO al eens weten dat online privacy helemaal niet bestaat.

Update 12.28 uur: De test van Google geldt op dit moment niet voor zakelijk gebruikers van Google Apps. Of dat in de toekomst veranderd is nog niet duidelijk. Woordvoerder Mark Jansen van Google laat Webwereld weten dat het nog te vroeg is om daar iets over te zeggen.


Klik voor groot