Google laat nu weten dat het de support van Google Analytics (GA) voor IE8 eind dit jaar afkapt. De officiële compatibiliteit van de veelgebruikte webanalysedienst met de oude IE-versie wordt dan afgeschreven. Een exacte datum is nog niet bekend. Analytics blijft websiteverkeer van IE8-gebruikers wel gewoon in kaart brengen. De support van Google's andere webapps en clouddiensten voor IE8 is eind vorig jaar al geschrapt.

Nu volgt de support van Analytics voor de oude Windows-browser omdat Google een moderne browse-ervaring wil ondersteunen. Dat doel bestaat uit twee subdoelen. Ten eerste het versnellen van het tempo waarin Google nieuwe, innovatieve functies kan doorvoeren in zijn producten, zoals Analytics. Ten tweede het aanjagen van het gebruik van nieuwere technologieën. "Ons uiteindelijke doel is het bieden van een superieure gebruikerservaring voor elke GA-gebruiker", blogt het Google Analytics-team.

IE8 wel/niet meestgebruikte browser ter wereld

Daarbij geldt "elke GA-gebruiker" dan niet voor mensen die nog op IE8 zitten. Die browser is de hoogste versie die kan draaien op het oude, en nog veelgebruikte Windows XP. Microsoft kapt de support voor dat besturingssysteem op 8 april 2014 af. Volgens marktmonitor NetApplications is IE8 nu nog steeds de meestgebruikte browserversie. Het heeft een marktaandeel van 21,65 procent, nog boven IE10 (18,65 procent), Chrome 28 (9,97 procent) en IE9 (9,02 procent).

Volgens NetApplications' concurrent StatCounter is het gebruik van IE8 veel minder groot. De oude Microsoft-browser zit bij deze marktmeter op 8,27 procent en is daarmee kleiner dan IE10 (11,34 procent) en Chrome 28 (28,03 procent). De twee meetbedrijven hanteren verschillende, en soms omstreden, methodieken om marktaandelen in kaart te brengen.