Het kantoor dat de financiële cijfers in een net boekwerkje moet opmaken en versturen naar beurswaakhond SEC heeft die verzending per ongeluk te vroeg gedaan, waardoor de cijfers bekend werden op de beursvloer van Wall Street en de aandelenkoers crashte. Toen het geschrokken Google eindelijk kon ingrijpen en vroeg de handel in zijn aandelen stil te leggen, was de koers al meer dan 9 procent gedaald. Het betrokken kantoor, R.R. Donneley & Sons, zegt de zaak te onderzoeken.

De te vroeg uitgekomen kwartaalcijfers waren nog niet voorzien van de, naar later bleek, geruststellende commentaren van Googles topmanagers zoals Larry Page. De kale cijfers zorgden daardoor voor veel onrust op de beursvloer, omdat met name de inkomsten uit advertenties achterbleef bij de verwachtingen van de financiële markt.

Page spreekt van "sterk kwartaal"

Page meldde in de latere officiële uitgave van de cijfers wel degelijk een “sterk kwartaal" te hebben gehad, met een omzetstijging van 45 procent en voor het eerst in het 14-jarige bestaan een kwartaalomzet groter dan 14 miljard dollar. Maar de netto winst uit die omzet daalde wel, van 2,73 naar 2,18 miljard dollar. De marges worden dus dunner en dat bevalt Wall Street niet. Google moet meer kosten maken om omzet binnen te halen.

“De klikprijzen van advertenties dalen nu al voor het vierde achtereenvolgende kwartaal, na twee jaar achtereen een stijging", zegt analist Colin Gillis van BCG tegen Reuters. “Dat is teleurstellend en te wijten een Googles problemen met mobiel adverteren." Om mobiele advertenties te pushen heeft Google de prijzen daarvan voor adverteerders veel lager gepositioneerd dan de advertenties voor de standaard website. Page gaf toe dat Google daarmee nog worstelt, maar zei er wel bij dat mobiel een “enorm nieuw universum van kansen creëert voor adverteerders."

Motorola is een flinke kostenpost

Mobiel blijft op alle vlakken een uitdaging voor Google. Met name de overname van Motorola is nog een flinke kostenpost. Google kocht Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar. Maar het hardwarebedrijf geeft Google een operationeel verlies van 527 miljoen dollar op een omzet van 2,58 miljard dollar.

“Als je een onderneming koopt en vervolgens van plan bent de botte bijl te zetten in personeel en kantoren, weet je dan wat er gebeurt met je werknemers? Ze verliezen focus. De verkopen dalen", zegt Gillis.