De omslag komt zodra Internet Explorer 10 uitkomt, op 26 oktober tegelijk met Windows 8. Ruim twee weken daarna laat Google de eervorige IE-versie vallen. Gebruikers van IE8 krijgen bij gebruik van Google's clouddiensten na 15 november de melding voorgeschoteld dat ze moeten upgraden naar een nieuwere browser. Voor IE-aanhangers betekent dat een Windows-upgrade: XP-opvolger Vista draait ook IE9 (dat in maart 2011 is uitgekomen) en Windows 7 krijgt straks nog IE10.

Naar Chrome, Firefox of Safari?

Microsoft heeft eerder al verklaard dat zijn nieuwere browsers een nieuwere ondergrond nodig hebben, voor technische features. Google biedt zijn eigen browser Chrome wel aan voor oudere Windows-versies. Ook de open source-stichting Mozilla brengt Firefox wel uit voor XP, dat oorspronkelijk uitkwam in 2001. Begin dit jaar is pas de support voor XP met het allereerste pakket lapmiddelen (service pack 1, SP1) geschrapt.

Google hanteert als browserbeleid dat het de huidige en voorgaandde versie ondersteunt. Dit geldt voor Firefox, Apple's Safari en voor IE. Het eigen Chrome wordt automatisch ge-update. Eerder heeft de internetreus al IE7 en het antieke IE6 in de ban gedaan. Over krap twee maanden volgt versie 8. In de praktijk zijn Google's clouddiensten, zoals Google Apps, Google Calendar en Gmail, wellicht nog wel enige tijd gewoon te gebruiken met een oudere, niet langer ondersteunde browser.

Meestgebruikte browser in de ban

Het laten vallen van IE8 raakt aanmerkelijk meer gebruikers dan voorheen bij voorgangers 7 en 6 het geval was. Versie 8 van de in Windows geïntegreerde browser was in augustus de meestgebruikte ter wereld met een marktaandeel van 25 procent, meldt Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com. Nummer twee is IE9 met ruim 18 procent, gevolgd door Chrome met bijna 15 procent.

Onder alle IE-gebruikers is de oude versie 8 nog altijd goed voor bijna de helft (47 procent), blijkt uit metingen van webmonitor Net Applications. Toen Google zijn support voor IE7 schrapte, was die versie goed voor een bescheiden 7 procent van de wereldwijd gebruikte browsers. IE7 was de standaardbrowser op Vista, wat nooit groot is aangeslagen. IE8 was standaard voorgeïnstalleerd op het huidige Windows 7.

Microsoft-support loopt door

Microsoft schrapt zijn support voor Windows XP, met dus IE8 als meest moderne browserversie, pas in april 2014. Voor IE8 op Windows 7 loopt de Microsoft-support nog tot 2020. Voor Vista, wat ook IE8 draait, heeft de leverancier zijn support vlak voor het verlopen daarvan verlengd tot 2017. XP en 7 staan op dit moment gelijk qua wereldwijd marktaandeel, met elk 43 procent. Vista zit nu op slechts 6 procent.