Het platform Measurement Lab, kortweg M-Lab, dat nu nog in bèta staat, helpt gebruikers bijvoorbeeld bij het meten van de snelheid van hun verbinding en controleren of hun ISP bepaalde applicaties of bepaald verkeer, zoals p2p-verkeer, blokkeert. M-Lab is het resultaat van een initiatief dat Google in juni 2008 introduceerde. Voor de ontwikkeling ervan werkte Google samen met verschillende academici en organisaties.

Vint Cerf

Een van de grote gangmakers achter het project is Vint Cerf, de internetgoeroe van Google. Hij en de rest van het bedrijf zijn een voorstander van netneutraliteit en Cerf ziet M-Lab dan ook als onderdeel daarvan. “M-lab’s doel is om bij te dragen aan een gezond en innoverend internet”, aldus Cerf in een nieuwsblog van Google.

Op dit moment bestaat M-Lab nog uit drie hulpmiddelen. Een van die tools is Glasnost, Russisch voor openheid. Met die tool kunnen gebruikers controleren of hun provider BitTorrent-verkeer blokkeert, filtert of druppelsgewijs toelaat. Een andere tool is de DiffProbe, een hulpmiddel waarmee gebruikers kunnen zien of hun ISP bepaald verkeer via een trager netwerk laat stromen. Een derde tool, Nano, is nog in ontwikkeling.

Om het platform verder uit te bouwen, levert Google gedurende 2009 36 servers aan wetenschappers, verspreidt over twaalf landen in Europa en de Verenigde Staten. Alle data binnen het M-Lab wordt openbaar en de wetenschappers en techneuten kunnen zo verder bouwen aan nieuwe tools.

Comcast

Dat dergelijke hulpmiddelen nodig zijn om 'neutraal' internet te garanderen, bleek afgelopen jaar in de VS. Comcast, een grote Amerikaanse ISP en kabelaar, blokkeerde bewust al het p2p-verkeer van al haar klanten, zonder dat te melden. Inmiddels heeft de provider zijn beleid gewijzigd: er worden geen specifieke soorten verkeer meer geblokkeerd, alleen individuele abonnees die volgens Comcast teveel data verstoken.

Bron: Webwereld.nl Switserland Overigens zijn er meer van dit soort tools in aanbouw. Over een maand verwacht het Project Switserland met release 0.1.0 te kunnen komen. De tool kan nu al worden gedownload en gebruikt, maar er wordt aangeraden nog even te wachten Bron: Techworld