Met Google Talk kunnen gebruikers online chatten en live videogesprekken voeren als ze beschikken over een webcam en een microfoon. Het chatprogramma werkt niet samen met im-programma's van concurrenten zoals MSN Messenger, AOL Messenger en de Yahoo Messenger.

Omdat Google Talk is gebaseerd op het open xmpp-platform (extensible messaging and presence protocol), kan het wel contact maken met bekende im-programma's Gaim en Trillian. Via deze programma's kan de Google-gebruiker indirect toch chatten met bijvoorbeeld MSN Messenger-gebruikers.

Gebruikers van Google Talk kunnen anderen uitnodigen om het programma te gebruiken. Een Gmail-account is noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van Google Talk. Deze Gmail-gegevens zijn nodig om in te loggen. Eenmaal ingelogd bij Google Talk kunnen gebruikers direct hun Gmail-mailbox in de gaten houden en mail versturen.

Volgens Gartner-analist Allen Weiner is Google inmiddels veel meer dan alleen een zoekmachine. "Google blijft steeds nieuwe diensten en programma's uitbrengen omdat internetters over het algemeen niet erg trouw zijn aan een zoekmachine", aldus Weiner. "Gebruikers hechten zich meer aan bepaalde programma's zoals instant messengers, het delen van foto's en webmail."

Google Talk is voorlopig alleen geschikt voor Windows-gebruikers (XP en Windows 2000). Een versie voor Mac OS X en Linux is er nog niet.