De Pixel moet het volgens Google hebben van zijn veel hogere pixeldichtheid dan reguliere laptops. Met een resolutie van 2560 bij 1700 pixels hoort het aanraakscherm (12,85 inch) inderdaad tot de hogere regionen. De Pixel heeft daarmee 239 pixels per inch en telt zodoende 4,3 miljoen pixels. Opvallend is ook de schermverhouding van 3:2.

Google's topmodel Chromebook maakt gebruik van een Intel Core i5 processor en solid state drive (SSD). Daar komt de eerste 3 jaar na de aankoop nog 1 TB aan gratis cloudopslagruimte in Google Drive bij. Google presenteert twee versies: een WiFi-model met 32 GB interne flashopslag en een LTE-versie met 64 GB interne flashopslag. Beiden draaien uiteraard op het Chrome OS.

'Dure Pixel mist doelgroep'

Los van alle indrukwekkende specificaties is de Chromebook Pixel volgens vrijwel alle analisten veel de duur. Waar eerdere Chromebooks van Samsung, Acer en HP en als prijsvechters de markt op kwamen, kost de Pixel vele malen meer. Het WiFi-model kost 1300 dollar, terwijl de LTE-versie voor 1450 dollar van de hand gaat. Volgens de analisten mist de Pixel een doelgroep.

Daarbij lijkt de Pixel als volledig op webapps draaiende netbook de concurrentie met bijvoorbeeld de MacBook Air - die minder kost - bij voorbaat hebben verloren. Desondanks wordt Chromebook Pixel als premium laptop gezien, die moet worden gezien als paradepaardje onder de Chromebooks, in plaats van een serieus concurrerend model.

Verkoop is begonnen

Google verkoopt de Chromebook Pixel in eerste instantie alleen in de Verenigde Staten en Groot-Brittanië via Google Play. Vanaf volgende week volgen verschepingen naar fysieke winkels in die landen. Het heeft nog niet bekend gemaakt of in de toekomst ook de Nederlandse markt aan de beurt komt.

De presentatie van de Pixel gaat gepaard met deze video: