Het zat er aan te komen: een volwaardig navigatiesysteem van internetgigant Google. Nu is het er in de vorm van Google Maps Navigation. Een systeem dat, niet zoals andere navigatiesoftware, vanaf de grond af is opgebouwd om de internetconnectie van de mobiel te benutten, benadrukt Google. De software is gratis te gebruiken. Vergelijkbare diensten, zoals de TomTom applicatie voor de iPhone, kost tussen de 60 en 100 euro.

Google Maps Navigation combineert in één interface een hausse aan bestaande Google diensten en technologieën. Het betreft bestaande Maps functionaliteiten als satellietfoto's en Street View met stemgeleid zoeken naar lokaties. De twee sluitstukken vormen actuele verkeersinformatie en turn-by-turn steminstructies om naar de bestemming te rijden.

De dienst is voorlopig alleen beschikbaar in de VS op apparaten die draaien op Android 2.0. Het eerste toestel uitgerust met Google Maps Navigation is de Droid van Verizon.

Frontale aanval

Desondanks is de introductie een frontale aanval op de twee belangrijkste spelers in de markt, TomTom en Garmin. TomTom had al geen al te beste dag door moeizame kwartaalresultaten. De koers van het bedrijf kelderde vandaag meer dan 20 procent. Ook de koers van Garmin stortte in.