Door samen te werken met Linux-ontwikkelaars wil Google meer van zijn eigen applicaties op netbooks laten verschijnen. Netbooks zijn aantrekkelijk geprijsde laptops, ontwikkeld om simpele applicaties op te draaien zoals internet en e-mailen,

Het softwarepakket dat Google biedt bestaat onder andere uit online gebaseerde applicaties zoals Google Docs en Spreadsheets en Google Gadgets. Laatstgenoemde zijn kleine programmaatjes die vanaf de desktop kunnen worden opgestart. Op dit moment staat de distributie van netbooks nog in de kinderschoenen maar er wordt verwacht dat de verkoop van netbooks in de komende jaren explosief zal stijgen.

Good

Google werkt samen met Linux-ontwikkelaar Good om de nieuwe Netbooks van Good te voorzien van Google's Gadget mini-applicaties. Met deze applicaties kunnen gebruikers onder andere kleine spelletjes spelen en controles uitvoeren op het systeem, zoals de batterijduur en de kwaliteit van binnenkomende draadloze signalen.

Het op Linux gebaseerde besturingssysteem is ontwikkeld voor Netbooks en de applicaties van Google passen hier perfect bij, aldus David Liu, oprichter en voorzitter van Good. Google's Gadget applicaties gebruiken weinig stroom en programma's die online worden gehost zijn beter geschikt voor laptops met beperkte systeembronnen. Het besturingssysteem linkt ook naar ongeveer 100.000 Gadgets op de website van Google.

Ook Microsoft en Apple maken overigens gebruik van de mini-applicaties in Windows Vista en Max OS X. De programmaatjes zijn beschikbaar voor iedereen, maar Google heeft met Good samengewerkt om de applicaties te integreren in het nieuwe systeem.

Google probeert geen besturingssystemen voor te trekken. Het bedrijf is ook actief betrokken bij andere projecten zoals Wine – emulatiesoftware waarmee Windows applicaties zoals kunnen draaien onder Linux.

IDC heeft voorspeld dat de verkoop van netbooks rond 2012 ongeveer negen miljoen exemplaren zal bereiken. Asustek heeft sinds de lancering in oktober zo'n 350.000 exemplaren van zijn succesvolle Eee PC verkocht. Asustek heeft laten weten dat de vraag naar Netbooks met Windows erop groter is dan Netbooks met een Linux installatie.