De Amerikaanse internetreus vreest dat een machtsverschuiving van huidig internetbestuurder ICANN naar de Verenigde Naties (VN) voor censuur zorgt. Greenpeace heeft ook al de noodklok geluid. De overheden van sommige landen willen via telecomorganisatie ITU van de VN grip krijgen op internet, waarschuwt Google in een tweet.

Ook politiek verzet

Een speciaal opgezette protestpagina van het e-commercebedrijf roept eindgebruikers op om hun stem te laten horen tegen de ITU-plannen. Google krijgt in ieder geval bijval van D66-Europarlementari├źr Marietje Schaake. Het Europees Parlement stemt morgen over een resolutie tegen deze plannen.

Ook in Nederland laait verzet op. D66 roept het kabinet op de dreigende internetcoup tegen te houden. Vanavond debatteert minister Kamp over de rol en positie van Nederland op de aanstaande WCIT-conferentie in Dubai waar de omstreden ITU-plannen worden besproken.

Machtsgreep Moskou

Een van de overheden die via de VN lidstaten meer macht over internet wil geven is Rusland. Een vertrouwelijk voorstel hiervoor is onlangs uitgelekt. In reactie op de vervolgens ontstane ophef, heeft Rusland nu de toon van dat voorstel getemperd, meldt de Amerikaanse ict-nieuwssite Cnet.

De wijzigingen in het voorstel van Moskou zijn subtiel en zouden dus slechts cosmetisch zijn. De algehele intentie van het verzoek aan de VN blijft overeind, stelt Cnet. Rusland houdt ook vast aan de clausule dat nationale overheden ook controle moeten krijgen over internetverkeer dat hun landsgrenzen overschrijdt. Rusland heeft zelf net een omstreden wet tegen ongewenste internetcontent aangenomen.

Google waarschuwt: het open en vrije internet is in gevaar: