Veel iPhone-gebruikers hebben Chrome voor iOS geïnstalleerd, maar het wordt relatief weinig gebruikt omdat alle links vanuit apps altijd openen in Safari. Gebruikers kunnen namelijk niet zelf een default browser kiezen, dat is altijd Safari.

Alternatief voor UIWebView

Om dit probleem te omzeilen biedt Google kant en klare “OpenInChromeController”-code aan iOS-developers zodat links vanaf andere apps openen in Chrome. Die biedt vergelijkbare integratie met apps als de veelgebruikte browserframe dat binnenin apps zelf opent, de zogenaamde UIWebView.

Als apps geen UIWebView gebruiken dan openen links in Safari, maar die heeft geen directe ‘terugknop’ om naar de app terug te keren. Chrome in iOS biedt die terugknop wel, benadrukt Google.

De “OpenInChromeController”- code is al enkele maanden beschikbaar, maar Google wijst er in een blogpost nu expliciet naar. De aanleiding is het nieuws dat Google deze code nu gebuikt in de Gmail-app. Overigens linkt ook de YouTube-app sinds kort door naar Chrome, als die browser is geïnstalleerd.

Apple's defaults omzeilen

Naar verwachting zal Google dit ook met zijn andere apps uitrollen, om zo het gebruik van Chrome te pushen. Webwereld heeft vragen hierover uitstaan bij Google.

Screenshot van Chrome in iOS. De gebruiker kwam van de YouTube-app en kan met de knop linksboven direct weer terug naar de app.