KLM migreert zijn e-mail voor 11.200 bemanningsleden naar Gmail als onderdeel van de overgang van het bedrijf naar Google Apps Premier Edition, meldt Google woensdagochtend. KLM is de grootste bedrijfsklant van Google voor zijn zakelijke Apps-dienst in de Benelux.

KLM zet met de overgang naar Google's webmailoplossing een 'eerste stap naar cloud computing'. "We zijn blij deze wereldwijde luchtvaartmaatschappij als nieuwe klant te mogen verwelkomen", stelt Erik de Muinck Keizer, hoofd Google Enterprise Benelux.

Met Apps Premier Edition biedt Gmail onder meer 25 GB opslag en een vertaaltool voor e-mails met 42 talen. Apps Premier kost 40 euro per gebruiker per jaar.

Alleen het vliegend personeel krijgt de beschikking over Gmail. De overige KLM-medewerkers blijven gebruikmaken van Outlook, zegt een woordvoerder. "Vliegend personeel heeft geen vaste werkplek. Gmail is voor hen erg geschikt voor gebruik met smartphones en laptops."

De KLM-crew krijgt nu adressen die eindigen met @klm4u.com. Naast e-mail kunnen ze ook de chatapplicatie Google Talk gebruiken. De andere applicaties binnen Google Apps zet KLM nog niet in. "We kijken naar uitbreiding van de diensten", aldus de woordvoerder.

Update 11.00 uur: reactie van KLM toegevoegd.