Alleen, het lukt niet. Want overal waar Google denkt een behoefte te kunnen vervullen, moeten papieren worden ingevuld, en nog meer papieren, een stempel worden afgehaald en instanties worden bewerkt. Want om draadloos internet aan te bieden moet per land een spectrum worden aangevraagd.

Geen harmonisatie mogelijk

En dat spectrum is nauwelijks, of eigenlijk helemaal niet, te harmoniseren tussen alle landen waar Google aan de slag wil. En dus worden nu de telco's te hulp geroepen, want Google kan het niet alleen.

Door de ballonnen te licenseren aan de telco's kunnen bij grensoverschrijdende vluchten de LTE-frequenties van de telco's worden gebruikt. Maar LTE wordt juist niet naar de stratosfeer gestraald, de plek waar de Google-ballonnen zich ophouden, schrijft The Register.

Technische horden, maar politieke uitdagingen

Op een event van TechCrunch vertelde Eric Teller van Google X-labs over het hersenwringende probleem. Maar waar Google zich lijkt te richten op de technische uitdagingen, kan blijken dat de meest vervelende horde politiek zal zijn.

Want waarom zouden telco's Google's ballonnen willen licenseren, en welke financiele bijdragen zullen worden gevraagd aan Google, maar ook aan elkaar als de ballon van telco naar telco vliegt?

Lees ook: Google's internetballon vliegt wereld rond in 22 dagen (foto's)