Gisteravond presenteerde Google na sluiting van Wall Street kwartaalcijfers die zelfs de hoge verwachtingen van beurshandelaren overtroffen. Hierover bericht onder meer Bloomberg.

Het bedrijf maakte de afgelopen drie maanden een nettowinst van 1,07 miljard dollar op een omzet van 4,23 miljard. Dat is een winststijging van 46 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2006.

Google groeit momenteel meer dan vier keer zo hard als haar belangrijkste concurrenten Yahoo en Microsoft. "Het ziet er op alle fronten goed uit", aldus financieel analist Erick Maronak tegen Bloomberg. "Er zijn maar weinig bedrijven die zich op het kruispunt bevinden van zulke belangrijke trends."

Nog geen twee weken geleden ging de koers van Google voor het eerst door de zeshonderd dollargrens heen. Op Wall Street sloot het aandeel gisteren op 639,62 dollar. "Het is duidelijk dat ons bedrijfsmodel nog steeds werkt", aldus topman Eric Schmidt in gesprek met analisten en de pers.

Wereldwijd gaan momenteel meer dan zestig procent van de zoekacties via Google. In veel landen, zoals Nederland, ligt dat aandeel zelfs boven de negentig procent.

Daaraan gekoppeld zijn de inkomsten van de AdWords-advertenties en het netwerk van door Google geleverde advertenties op andere sites, AdSense. Onlangs is Mountain View ook begonnen om YouTube in te zetten als reclamekanaal.

Mobiele ambities

Ook op het mobiele platform heeft Google expliciet haar pijlen gericht. Recentelijk is het Adsense-netwerk uitgebreid voor websites geoptimaliseerd voor mobiel browsen. Mountain View sleutelt verder aan een eigen besturingssysteem voor de mobiel gebaseerd op Linux.

Alhoewel het bedrijf had aangekondigd de eveneens onstuimige groei van haar personeel in te tomen, heeft Mountain View de afgelopen drie maanden toch weer meer dan tweeduizend mensen in dienst genomen.

Volgens Schmidt zijn de helft daarvan pas afgestudeerden die al eerder dit jaar waren gecontracteerd en net aan de slag zijn gegaan: "U kunt gerust zijn, we zullen blijven letten op het aantal medewerkers", aldus Schmidt. Google heeft nu bijna zestienduizend werknemers.