Windows 8 kan van zichzelf niet alleen lokale bestanden en apps doorzoeken, maar ook een internet-search uitvoeren. Daarvoor gebruikt de ingebouwde zoekfunctie de default search engine van de webbrowser. Dat is dan wel de Metro-uitvoering van het in Windows geïntegreerde Internet Explorer 10, die standaard Microsofts eigen zoekmachine Bing gebruikt.

Google wil gebruikers direct laten zoeken, wat het bedrijf ook referer-kostendeling scheelt:
Klik voor groot

Google heeft zijn search-app nu alvast uitgebracht, enkele dagen voor de algemene beschikbaarheid van Windows 8, meldt it-nieuwssite Cnet. Het nieuwe Microsoft-besturingssysteem komt aanstaande vrijdag uit, voor consumenten en voorgeïnstalleerd op nieuwe pc's en tablets. Controle door Webwereld wijst uit dat de Google-app nog niet algemeen beschikbaar is voor alle Windows 8-gebruikers.

Niet voor Windows RT

De app komt geheel niet beschikbaar voor gebruikers van Windows RT. Die variant van Windows 8 voor ARM-processors kan geen traditionele pc-applicaties draaien. De search-app van Google is formeel wel voor de nieuwe gui (voorheen Metro) van Windows 8, maar in de systeemvereisten noemt Google alleen x86-processors en de semi-64-bit (x64) variant daarvan.

Google's search-app presenteert ook links naar andere Google-diensten, waaronder online-Office tegenhanger Google Apps, Hotmail-concurrent Gmail en Twitter-alternatief Google+:
Klik voor groot