Met Transparency Report, zoals de Amerikaanse zoekgigant de nieuwe website gedoopt heeft, laat Google in een grafiek zien hoe vaak hun diensten bezocht zijn in een land. Google geeft geen absolute bezoekersaantallen, maar laat bezoeken zien met behulp van indexcijfers. Valt dit cijfer terug tot 0, dan is dat een indicatie dat de dienst onbereikbaar is.

Onbereikbaar

Voor zover bekend bij Google, laat de zoekreus ook zien waarom de dienst op dat moment onbereikbaar was. Bijvoorbeeld in Pakistan, waar Youtube in mei van dit jaar geblokkeerd werd wegens ‘Draw Mohammed Day’. Of China, waar de videodienst al sinds maart 2009 niet meer bereikbaar is. Staat er geen uitleg bij een site die down is, dan heeft de onbereikbaarheid een technische reden of weet Google zelf niet waarom een site geblokkeerd is.

Ontmoedigend

Volgens Google’s juridische baas David Drummond hoopt het bedrijf dat deze dienst een ontmoedigend effect heeft op censuur. Eddan Katz van de Electronic Frontier Foundation (EFF) is blij met de openheid van Google. Hij is blij dat het nu duidelijk wordt hoeveel druk sommige overheden op bedrijven zetten voor censuur. Katz ziet het als een goede stap naar meer bescherming voor gebruikers. Maar, zo stelt hij, het geeft Google geen vrijbrief voor haar meer privacyschendende praktijken zoals het opslaan en analyseren van zoekgegevens per gebruiker.

Verzoeken

Een ander onderdeel van Transparency Report is de Government Requests kaart. Met die kaart is eenvoudig te zien hoe vaak een land Google vroeg om gebruikersgegevens of het verwijderen van resultaten. Deze dienst werd dit voorjaar al gelanceerd en is nu uitgebreid. Voorheen was alleen het aantal verzoeken te zien. Nu is ook het aantal unieke sites te zien, zodat overheden zich niet kunnen verschuilen achter een groot aantal websites per verzoek.

Uit de tool blijkt dat Nederland het afgelopen halfjaar minder dan 10 verzoeken aan Google heeft gedaan. Brazilë spant de kroon met 2435 verzoeken tot gebruikersgegevens en 398 om data te verwijderen. Daarbij moet worden gezegd dat Google geen specifieke data over China geeft. Verzoeken van China zijn namelijk staatsgeheim.