Wie nog zat te twijfelen over het activeren van een virtuele machine in de cloud van Google, kan komende dagen zijn slag slaan. Dinsdagavond kondigde Google een herzien prijsplan aan voor zijn cloudportfolio.

IaaS-diensten in de Compute engine, waarbij gebruikers een virtuele machine met Debian en CentOS kunnen laten draaien in de cloud van Google, worden in alle soorten en maten 32 procent goedkoper.

Wet van Moore

Google stelt namelijk dat prijzen voor clouddiensten de Wet van Moore moeten aanhouden. De Wet van Moore, genoemd naar een voorspelling die van Intel-medeoprichter Gordon Moore in 1965, stelt dat stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt; iets wat tot nog toe blijft kloppen.

Opslagdienst Cloud Storage, te vergelijken met Amazons S3, wordt tot 68 procent goedkoper. Voor een gigabyte opslag moet 2,6 dollarcenten betaald gaan worden. Bij de BigQuery-dienst maakt Google het helemaal bont - voor de big data-analytics oplossing kelderen de prijzen met 85 procent. Bovendien worden de mogelijkheden van BigQuery vergroot en kunnen bedrijven binnenkort tot wel 100.000 streaming databaserijen in real-time laten verwerken en analyseren.

Wet van Murphy

Tot slot kondigde Google nog de dienst Google Platform Live aan, waarmee bedrijven workloads tussen virtuele machines kunnen verplaatsen zonder ze offline te laten gaan. Helaas voor presentator Urs Hölzle van Google ging de demo de mist in; die hield er opeens mee op.