Google en NASA hebben de overeenkomst maandag aangekondigd. De overeenkomst houdt in dat Google en het agentschap gezamenlijk zaken als 3D-plaatjes van de maan, Mars, space shuttles en weervisualisaties beschikbaar maken via internet.

"Het doel is om het werk van NASA beschikbaar te maken voor iedereen", aldus Google en NASA in een statement. "Zo heeft NASA een grote hoeveelheid data verzameld over de aarde en het universum. Deze data echter is maar moeilijk te vinden en te begrijpen voor de gemiddelde persoon."

De samenwerking moet daar klaarblijkelijk verandering in brengen. Het is niet de eerste overeenkomst die Google en NASA sluiten. Door het samenwerkingsverband (Global Connection Project) tussen NASA, Google en National Geographic is het al mogelijk om via Google Earth beelden en data van NASA en National Geographic te bekijken.

"Het Global Connection Project is een goed voorbeeld van informatie van NASA die door Google beschikbaar wordt gemaakt via het web", aldus Pete Worden van NASA. "Nu kunnen wij mensen voor ruimtevaart interesseren op manieren die eerder niet mogelijk waren."

Half november sloot het European Space Agency (ESA) ook een overeenkomst met Google. ESA stelde toen 130 satellietbeelden beschikbaar voor Google Earth.

De overeenkomst tussen Google en NASA zal volgend jaar van start gaan. NASA laat weten dat het gaat om een zeer flexibele overeenkomst. Het doel is volgens NASA dan ook niet is om data aan Google te overhandigen, maar om data beschikbaar te maken aan Google en anderen, met behulp van open xml-standaarden.

In september vorig jaar tekenden NASA en Google ook al een overeenkomst genaamd memorandum of understanding (MOU), waarmee NASA en Google overeenkwamen elkaar te helpen met technische problemen. Momenteel zijn de partners aanvullende overeenkomsten aan het afronden op gebieden als onderzoek, producten, faciliteiten en onderwijs.