Tot op heden gebruikt Google, net zoals Apple en diverse andere browsermakers, de rendering-engine WebKit. Daarbij heeft de zoekmachine ook veel code weer bijgedragen aan dat open source-project. Google is tegenwoordig de grootste bijdrager aan WebKit. De kosten voor het delen van code zijn nu hoger dan de voordelen die dit Google oplevert, stelt hoofdingeneur Linus Upson van het bedrijf.

Het belang van Google voor WebKit is groot: Klik voor groot

Via: Bitergia.

Innoveren en opruimen

Voor Chrome heeft Google al zelf diverse eigen toevoegingen ontwikkeld, wat Apple ook heeft gedaan, meldt techblog Ars Technica. Nu stapt Google dan ook af van WebKit-kerncomponent WebCore door een eigen aftakking te maken. Die fork heet Blink en maakt het volgens de maker mogelijk om sneller te innoveren.

Google kan niet alleen geheel zelf bepalen welke functies het hoe en wanneer uitrolt. Ook kan de browsermaker bepaalde onderdelen verwijderen, zoals de code voor de API-laag (application program interface) WebKit2. Die zogeheten wrapper voor de rendering engine biedt bijvoorbeeld isolatie van webpagina's en daarop draaiende code, maar Google heeft voor Chrome een eigen sandboxing gemaakt.

Rekening houden met

De 'schoonmaak' die mogelijk is door de keuze voor Blink scheelt volgens Google flink. Het bedrijf stelt dat het nu in één klap 7000 bestanden en 4,5 miljoen regels code kan schrappen uit zijn browser. Bovendien hoeft Google niet langer rekening te houden met andere WebKit-componenten - en dus ook browsermakers.

Webdevelopers hoeven zich volgens de Chrome-maker geen zorgen te maken over incompatibiliteit. Er komen geen specifieke CSS-prefixes (cascading style sheets) voor Blink of Chrome, stelt Google in de FAQ over zijn eigen engine. De op WebKit overstappende browsermaker Opera gaat bijdragen aan Blink. De eerste vroege builds van de nieuwe WebKit-aftakking komen deze week nog uit.

Update: Toegevoegd dat Google met voorsprong één van de grootste bijdragers aan de WebKit-code is.