Google heeft Google Maps Engine Lite in bèta beschikbaar gemaakt. Met deze webtool kunnen gebruikers zonder enige ervaring met het maken van digitale kaarten een eigen interactieve Google Maps maken waarbij data kan worden toegevoegd of routes uitgestippeld.

De zoekgigant had met Google Maps Engine al een betaalde tool om digitale kaarten te maken. Dit programma wordt professioneel gebruikt door bedrijven en organisaties en het omgaan ermee vergt wat oefening.

Andere gratis tools

Engine Lite moet de concurrentie aangaan met diverse andere gratis webtools die de laatste jaren soortgelijke functies aanbieden. Voorbeelden daarvan zijn MapBox, dat zelf ook met een versimpelde versie komt van zijn open source software OpenStreetMap, AniMaps en MapQuest, dat in 2010 de eenvoudige My Maps-editor heeft toegevoegd.

Daarnaast bieden Google Maps-concurrenten zoals Bing Maps (My Places) en Nokia Maps eigen tools om een persoonlijke (route)kaart te maken.

Kaarten delen

Google schrijft in de aankondiging op zijn blog dat Engine Lite meer biedt dan de Mijn plaatsen-functie. Deze tool maakt al sinds 2007 onderdeel uit van Google Maps en laat gebruikers lijnen tekenen en locaties pinnen.

Met Engine Lite, dat de komende tijd verder wordt uitgebreid, kunnen gebruikers nu al spreadsheets en locatie-data toevoegen aan een persoonlijke Google Map die vervolgens gedeeld kan worden op websites of via sociale media.

Klik voor groot

Klik voor groot