Google News Archive Search zoekt internet af naar gedigitaliseerde oude nieuwsberichten en andere historische bronnen. De zoekresultaten bevatten zowel links naar vrij toegankelijk materiaal als naar betaalsites.

De index van de dienst bestaat uit het materiaal dat ook gebruikt wordt door Googles reguliere zoekmachine en uit informatie die beschikbaar komt door afspraken met uitgevers en andere partners.

De zoekresultaten zijn gerangschikt op relevantie en geven geen voorrang aan links naar partners van Google, zoals The New York Times, Factiva, Time Magazine en The Wall Street Journal. Ze kunnen worden ingedeeld op tijdlijn, onderwerp en uitgever.

Volgens Google-ontwikkelaar Anurag Acharya biedt de nieuwe dienst geen links aan naar multimedia-bestanden of naar encyclopedie├źn en boeken. Er is dus geen koppeling met Googles boekenzoekdienst. Google bemoeit zich ook niet met de betaling van niet-gratis materiaal, aldus Acharya

De 'oud nieuws'-zoekdienst is beschikbaar via de Amerikaanse website van Google News of via news.google.com/archivesearch. De zoekmachine hoest ook resultaten in andere talen op. Google wil de historische zoekdienst door samenwerking met internationale partners gaandeweg een meer wereldwijd karakter geven.