Google wil zoveel mogelijk ontwikkelaars enthousiast maken voor Project Ara. Dat concept omvat een modulaire smartphone, bestaande uit los te verkrijgen onderdelen zoals de processor, accu en camera. De gebruiker kan zo een smartphone naar keuze (en budget) samenstellen, terwijl het skelet langer mee moet gaan en zou de groeiende hoeveelheid e-waste afremt. Inspirator is de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens, die met dit Phonebloks-concept de hele wereld over ging.

Het eerste model moet volgens Google's Project Ara al begin 2015 in de winkel liggen. We vragen ons af of dat niet te vroeg is.

'Phonebloks' al in 2015 op de markt?

Zijn concept krijgt nu steun van het machtige Google. Dat bedrijf nam in 2012 Motorola Mobility over, dat het binnen no-time doorverkocht aan Lenovo. Echter, het hardwarelab dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van de modulaire smartphone hield Google in eigen beheer. Deze ontwikkelaars, het Advanced Technology and Projects (ATAP) team, werkt bijvoorbeeld ook aan 'Project Tango', waarbij er een Android-smartphone wordt ontwikkeld die je omgeving in 3D visualiseert.

Ontwikkelaars, verenig u

Wat betreft Project Ara komt er vanaf april een serie van drie ontwikkelaarsconferenties. De eerste officiële Ara Developers' Conference staat gepland voor 14 tot en met 16 april. Daarbij ligt de focus op het introduceren van de Ara Module Development Kit (MDK), het gratis platform dat de specificaties en referentie-implementatie van de modules duidelijk maakt aan ontwikkelaars.

Zij krijgen "gedetailleerde uitleg en feedback" in de aanloop naar de alpha, waarbij Google ook prijzengeld belooft aan modulaire ontwikkelaars.