Wikimedia en roerganger Jimbo Wales zijn verklaarde tegenstanders van het historische arrest van het Europees Hof, dat zoekmachines verplicht verzoeken tot verwijdering van privacyschendende links te honoreren.

Tientallen pagina's

Vandaar ook dat Wikimedia heeft besloten alle door Google onvindbaar gemaakte links (Google doet daarvan melding bij site-eigenaren) te publiceren, om deze 'censuur' aan de kaak te stellen.

Tot nog zijn veruit de meeste links verwijderd naar de Nederlandse Wikipedia, zo blijkt. Bij nadere inspectie lijkt het censuurgehalte echter beperkt: het gaat niet om Wikipedia-lemma's, maar alleen om overleg- en arbitragepagina's, waar gebruikers, redacteuren en moderators elkaar de tent uitvechten.

Streisand-effect loert

Bovendien maakt Google links alleen onzichtbaar bij één specifieke zoekterm op naam. Alleen vermeldt het zoekbedrijf niet welke naam dat is, al is dat in veel gevallen eenvoudig te achterhalen, waardoor het Streisand-effect zijn werk kan doen contra het vergeetrecht. Vandaar ook dat Europese privacywaakhonden niet tevreden zijn met de manier waarop invulling geeft aan het baanbrekende en controversiële vonnis.

3 social businesses uit het pre-social media-tijdperk