Het bedrijf is voor de VP8-videocodec nu overgestapt naar een volledige BSD-licentie, meldt Google-medewerker Chris DiBona. Na de onthulling van het nieuwe WebM-videoformaat, dat VP8 gebruikt, was er nog veel scepsis in de open source gemeenschap. De kritiek richtte zich vooral op het feit dat er geen totale vrijwaring van patentclaims was.

Google heeft eerst namelijk de originele BSD-licentie gewijzigd. Het heeft de toevoeging gedaan dat de licentie voor WebM vervalt als een partij een patentklacht over VP8 indient. VP8 maakt gebruik van veel technologie├źn die vergelijkbaar zijn met het concurrerende h.264. Daar rusten honderden patenten van tientallen bedrijven op. Door over te schakelen op een volledige BSD-licentie is het project nu wel helemaal open source, stelt DiBona.

HTML5

Google heeft VP8 gekocht en als open source beschikbaar gesteld in een poging om te komen tot een codec voor HTML5-webvideo's zonder royalty-afdracht. Dat moet een alternatief vormen voor het patenteerde h.264 dat de steun geniet van Apple en Microsoft. De codec is onderdeel van het bredere mediaformaat WebM. VP8 is afkomstig van het recent door Google overgenomen On2. Voor audio gebruikt WebM de Ogg Vorbis-codec. Google zal het geheel gieten in een variant op de open source multimediacontainer Matroska.

Ook in Flash

Browsermakers Mozilla en Opera weigerden eerder de gesloten codec h.264 te gebruiken als standaardformaat voor de videotag in HTML5. Daarom omarmen Mozilla en Opera nu WebM met beide armen. Ze hebben al proefversies van hun browsers uitgebracht die WebM ondersteunen.

Ook Adobe zal de VP8-codec gaan ondersteunen voor video in zijn Flash-formaat, laat die softwaremaker weten. Veel huidige Flash-video's gebruiken intern al h.264. Google biedt alle nieuwe video's op YouTube met een resolutie van 720p of hoger nu automatisch ook aan in WebM/VP8, naast het al gebruikte h.264.