Perfect 10 maakte in 2001 voor het eerst bezwaar toen Google kleine pornoafbeeldingen van de website in zijn zoekresultaten toonde. Toegang tot de Perfect 10-website kost 25,50 per maand. In 2004 besloot Perfect 10 Google daarom voor de rechter te slepen. In 2005 volgde een soortgelijke aanklacht tegen Amazon.

Perfect 10 beargumenteneerde dat Google de content van Perfect 10 indexeert die illegaal op andere sites gebruikt wordt. Eerder werd door de rechter besloten dat Google inbreuk maakte op het auteursrecht van Perfect 10. Deze uitspraak is nu in hoger beroep ongedaan gemaakt. Onderdeel van de uitspraak is dat een lager hof zowel de Google- als de Amazon-zaak opnieuw moet beschouwen, zo meldt Reuters.

"Wij concluderen dat de significante transformatieve natuur van de Google-zoekmachine, met name in het licht van het publiek belang, belangrijker is dan het commercieel gebruik van de miniatuurafbeeldingen", zo staat in het vonnis.

De zoekmachines tonen niet alleen miniatuurweergaven, maar kunnen ook de volledige afbeelding weergeven. De rechter stelt dat Google mogelijk wel verantwoordelijk kan worden gehouden voor de vertoningen van de grote afbeeldingen, die gelinkt zijn aan de miniatuurafbeeldingen.

"Het is overduidelijk dat Google websites assisteert om kopieën die copyright schenden beschikbaar te maken voor een wereldwijd publiek", aldus de rechter. "Google kan verantwoordelijk worden gehouden als het op de hoogte is geweest dat deze afbeeldingen beschikbaar zijn via zijn zoekmachine en bovendien simpele maatregelen kon nemen om dit te voorkomen, maar deze stappen niet heeft ondernomen."

Google laat in een verklaring weten dat het verheugd is met de uitspraak van de rechter.