Dit oordeel heeft een rechtbank in Milaan vandaag geveld. De zaak draait om een filmpje waarop te zien is hoe vier scholieren een autistische jongen in elkaar slaan. De video is eind 2006 ge-upload, heeft veel ophef veroorzaakt en is uiteindelijk door Google offline gehaald.

Privacyschending en laster

De openbaar aanklager in Milaan vindt toch dat de eigenaar van Google Video, en ook van YouTube, te traag heeft gereageerd en is een rechtszaak begonnen. Daarbij is tegen vier Google-managers 6 tot 12 maanden gevangenisstraf geëist voor privacyschending en laster. Die eis is vandaag goeddeels gehonoreerd. De aanklacht van 'criminele laster' is afgewezen.

Google gaat in hoger beroep tegen dit "verbazingwekkende vonnis" dat volgens de zoekgigant de vrijheid van meningsuiting aantast, meldt persbureau ANP. Jurist Matt Sucherman van Google reageert teleurgesteld, maar vooral geschrokken. Hij blogt dat deze uitspraak een serieuze bedreiging is voor het web in Italië. Sucherman benadrukt dat de video in kwestie absoluut laakbaar is en dat Google juist actief heeft meegewerkt met de autoriteiten om de uploader op te sporen.

Mishandeling

De video is in mei 2006 gemaakt en in september op Google Video geplaatst. Na twee maanden heeft Google de video offline gehaald. Het bedrijf meldt dat er elke minuut zo'n 20 uur aan video wordt geüpload op YouTube. De video is online gezet door één van de tientallen toeschouwers bij de mishandeling van de gehandicapte jongen door vier Italiaanse scholieren.

Die daders zijn geschorst voor de rest van het schooljaar en kregen een taakstraf. De uploader kreeg 10 maanden taakstraf. Ook enkele van de toekijkende omstanders zijn veroordeeld tot een taakstraf. De mishandelde jongen en zijn familie hebben zich vorig jaar al teruggetrokken uit de rechtszaak, meldt de Wall Street Journal. De openbaar aanklager heeft die eigen aanklacht wel doorgezet, en nu dus een overwinning geboekt.

Keuring vooraf

Videosite YouTube, eveneens van Google, kwam eind vorig in Italië ook in de problemen. De site moest bijna 5.000 videoclips, van in totaal 325 uur, verwijderen. Die content is namelijk van het Italiaanse mediabedrijf Mediaset, eigendom van premier Silvio Berlusconi. Mediaset eist nog een schadevergoeding van een half miljard euro.

De regering Berlusconi wil dan ook een wet die videocontent op internet aan banden legt. Filmpjes moeten vóór publicatie online worden gecontroleerd, zo wordt er voorgesteld. Het wetsvoorstel voor deze zogeheten YouTube-wet is al in behandeling in een spoedprocedure.

Italië schendt hiermee overigens wel de Europese richtlijn voor e-commerce. De Europese Commissie heeft al aangegeven stappen te ondernemen tegen de Italiaanse regering als dit voorstel wordt bekrachtigd.

Meer juridische problemen

Google heeft nog meer juridische problemen in Italië. Het Amerikaanse bedrijf is sinds de zomer van vorig jaar het doelwit van een antitrustonderzoek dat draait om Google News waarmee nieuwsberichten van kranten deels herpubliceert. De uitgevers stellen dat dit hun sites bezoekers kost en dat ze voor de gedeeltelijke publicatie van hun content geen vergoeding krijgen.