Het gaat om Arunachal Pradesh, een regio waar China en India al jaren ruzie over maken. De Chinese versie van Maps toont delen van het gebied binnen de landsgrenzen van China. De Indiase versie duidt Arunachal Pradesh aan aan als deel van de staat India.

Beide weergaves verschillen weer van het beeld dat de wereldwijde versie van Maps toont. Op die site zijn de grenzen van het stuk land aan beide kanten met een stippellijn aangegeven, waarmee wordt bedoeld dat het onduidelijk is bij welk land de provincie hoort.

India
Grotere kaart weergeven China
查看大图 Wereld
View Larger Map

Kritiek

In augustus dit jaar werd Google Earth zwaar bekritiseerd om het gebruik van Chinees schrift om bepaalde gebieden in Arunachal Pradesh aan te duiden. Google heeft dit altijd van de hand gewezen als een fout.

"Google-producten die zijn gelokaliseerd op lokale domeinen van een regio verbeelden het officiële standpunt van dat land over het gebied", laat een woordvoerster van Google weten aan de IDG News Service. Daarom is bij de Indiase versie van Maps het officiële standpunt van de Indiase regering te zien. Andere landendomeinen tonen de officiële standpunten van de overheid van dat land.

Bedrijfsbeleid

Voor de geschetste situatie op de wereldversie van Maps veklaarde de zegsvrouw dat het standaard beleid is om alle betwiste regio's op deze manier weer te geven. Dit onderschrijft noch bevestigt het standpunt van één of alle partijen, maar geeft enkel volledige informatie over de heersende geopolitieke situatie aan gebruikers, aldus Google.

De ruzie over Arunachal Pradesh laaide onlangs weer op. China claimt dat het stuk land onderdeel is van zuidelijk Tibet. De communistische regering van het land liet zijn ongenoegen blijken nadat de Indiase premier eerder deze maand in de omstreden provincie verscheen om stemmen te winnen voor zijn partij.

Kashmir

Er zijn meer plekken op Google Maps waar hetzelfde gebeurt als in Arunachal Pradesh. Zo toont de wereldwijde versie Kashmir als betwist gebied, terwijl de Indiase versie het gebied bij India trekt.

India
Grotere kaart weergeven Wereld
View Larger Map