EveryScape gaat verder waar kaartenapplicaties van Google en Microsoft ophouden: het biedt een driedimensioneel kijkje binnenin gebouwen. Het bedrijf uit Massachusetts heeft gisteren haar product officieel gelanceerd.

Het bereik nog beperkt, EveryScape is ook nog in de bètafase. Tot nog toe biedt EveryScape vier steden in de Verenigde Staten waar haar '3D Experience' tot z'n recht komt: Boston, New York City, Miami en het skioord Aspen in Colorado.

Google Earth presenteert al een tijd 3D-animaties van veel bekende gebouwen, en Google Maps is sinds maart 2007 verrijkt met buurtpanorama's van Streetview. Microsoft doet iets vergelijkbaars met haar Virtual Earth en Live Maps. Ook nieuwkomer EarthMine experimenteert met de filmische panoramabelevenis, voorlopig alleen nog op straat.

Maar EveryScape gaat een stuk verder en biedt virtuele rondleidingen ín gebouwen. Dat is niet alleen leuk, maar ook lucratief. Bedrijven en instellingen, zoals hotels en musea, gaan 250 tot 500 dollar per jaar betalen om hun interieur in volle glorie op EveryScape te presenteren, zo meldt weblog SearchEngineLand.

Het bedrijf is ook naarstig op zoek naar professionele en amateur 'scape artists', mensen die hun digitale foto's van straten, gebouwen en interieurs met EveryScape willen delen. Die foto's hoeven niet al speciaal in drie dimensies te zijn, EveryScape bezit naar eigen zeggen software die normale kiekjes tot een vloeiend 3D-panorama weet te verbinden.