Google heeft gisteren de nieuwe Google Maps-app voor iOS6 uitgebracht. Apple dumpte eerder Google Maps als standaardoplossing voor de iPhone 5 en schakelde over op zijn eigen Apple Maps. Dat was geen overweldigend succes en Google springt nu in het gat door eindelijk zijn eigen kaartapplicatie uit te brengen voor iOS6, inclusief sdk.

Sdk en goedkopere api

Met de Software Development Kit voegen ontwikkelaars functies van Google Maps toe aan hun eigen app voor de iPod Touch, iPhone en iPad. “De sdk maakt het ook makkelijk om te linken naar Google Maps binnen de app, waardoor je gebruikers makkelijk kunnen routebeschrijvingen opzoeken", schrijft Google-manager Andrew Foster op het Geo Developers Blog van Google.

Google heeft onlangs flink gesneden in de prijzen van de Maps-api waarmee ontwikkelaars hun eigen Maps-functie kunnen toevoegen. Ooit was het gebruik van de api gratis, maar na de stijgende populariteit moeten ontwikkelaars betalen als de feature veel wordt gebruikt. Volgens Google geldt dat voor 0,35 procent van de apps, want de meeste blijven onder de grens van 25.000 keer gebruik per dag. Onder die grens hoeven ontwikkelaars niet te betalen.

Google snapt Australië ook niet

Apple Maps heeft te lijden onder allerlei problemen met de navigatiefeature. Het probleem was zo groot dat Tim Cook heeft aangeraden een alternatief van de concurrent te gebruiken op de iPhone. Afgelopen week had Apple Maps problemen met het verkeerd plaatsen van een dorpje in Australië waardoor reizigers in de Australische outback belandden en de politie meerdere malen tot een reddingsactie moest overgaan.

Maar niet alleen Apple blijkt moeite te hebben met de navigatiefunctie in Australië. Na waarschuwingen over Apple Maps stelt de politie dat ook de navigatie van Google Maps automobilisten gevaarlijke routes opstuurt. Die worden massaal een eenrichtingsweggetje opgestuurd die niet bedoeld is voor regulier verkeer.