Apple's eigen Maps-app met achterliggende kaartendienst heeft veel kritiek gekregen. De vervanger voor Google Maps, dat tot iOS versie 6 standaard was ingebouwd, bevat flinke fouten en onnauwkeurigheden. Ceo Tim Cook van Apple heeft hiervoor openlijk excuses aangeboden én zijn klanten aangeraden andermans Maps te gebruiken. Apple stelt dat zijn Maps-app wel beter wordt naarmate meer iPhone- en iPad-eigenaren het gebruiken.

Sneller, zuiniger

Ondertussen werkt Google aan een op zichzelf staande Maps-app die iOS6-gebruikers dan kunnen downloaden uit Apple's App Store. Terwijl de zoekreus eerder aangaf te zijn verrast door Apple's vervanging, werkt het druk aan de terugkeer van Google Maps op iOS.

De aankomende app is nu in alpha, blogt ontwikkelaar Ben Guild, die enkele vage screenshots heeft gepubliceerd. Hij meldt dat Google Maps niet alleen de betere kaarten- en navigatiedienst van Google terugbrengt naar iPhones en iPads. De aanstaande app komt gelijk met enkele verbeteringen, waaronder een zeer snelle werking en tweevingerbediening voor roteren van het beeld.

Verder is het gebruikte beeldmateriaal vector graphics, wat veel bandbreedte kan schelen bij in- en uitzoomen. Apple Maps is op dit punt zo'n vijf keer zuiniger dan Google Maps op voorgaande iOS-versies.

Of gewoon in de browser

Google Maps is op iOS6 natuurlijk ook gewoon te gebruiken door de website ervan te bezoeken in Apple's webbrowser Safari. Het maken van een snelkoppeling in het thuisscherm, net zoals voor echte apps, geeft de gebruiker ook direct toegang tot die site. Overigens heeft de Maps-misser van Apple de verkoop van de iPhone 5, die default iOS6 draait, weinig gehinderd.