Volgens Google is het effect van de transparate InVideo filmpjes moeilijk te peilen via click-trough cijfers. Het concern wilde precies weten hoe mensen reageren op de reclame op de filmpjesdivisie van Google en startte in mei dit jaar een onderzoek, met een neurologisch instituut NeuroFocus, om de precieze reacties te achterhalen. Centraal in het onderzoek stond het zenuwstelsel, waarbij gelet werd op de pupillen, oogbewegingen, reacties van de huid en hersengolven of EEG opnames.

Positieve hersenprikkels

Het onderzoek onder veertig deelnemers toonde aan dat mensen, bewust of onbewust, toch erg geprikkeld raken door de semi-transparante reclames. Bijvoorbeeld het voorbijkomen van merknamen stimuleerde de hersengolven flink bij de participanten van het onderzoek. Volgens Google waren er al duidelijke fysiologische reacties meetbaar bij een enkele blootstelling aan een InVideo advertentie.

Leah Spalding, research director bij de zoekgigant, liet aan Mediaweek weten dat InVideo een nieuw soort onderzoeksmethode vergde. 'Google is een innovatief bedrijf en we streven naar innovatieve oplossingen. En deze advertenties vereiste een aanpak die technologisch iets gevoeliger ligt.'

InVideo scoort goed

De test richtte zich op drie peilers waarop de deelnemers een cijfer tussen de 1 en 10 konden scoren. Alle drie de peilers, aandacht, emotionele betrokkenheid, en effectiviteit scoorden bovengemiddeld in vergelijking met normale banners.

Door dit marktonderzoek van Google betreedt de internetgigant een relatief nieuwe wereld. De neurowetenschap zelf bestaat nog niet zo lang, maar heeft dankzij de intrede van nieuwe technologie├źn, zoals uiteraard computers, een nieuwe impuls gekregen. En Google denkt door deze nieuwe onderzoeksvorm zichtbaar te maken hoe mensen reageren op transparante advertenties verstopt in YouTube filmpjes.