Sinds vorige week toont Google een melding dat links kunnen zijn verwijderd bij het zoeken op de meeste namen, bekende personen uitgezonderd. Die melding is echter algemeen, of er nu links zijn verwijderd of niet.

Pagina's onvindbaar via Google

Nu zijn blijkbaar de eerste verwijderverzoeken gehonoreerd, en daarover rapporteert Google wel gedetailleerd aan de webmaster van de site die wordt 'gecensureerd', meldt onder meer Search Engine Roundtable. Ten minste, als de sitebeheerder Google's Webmaster Tools gebruikt. Google meldt dan dat specifieke url's niet langer in de zoekresultaten zichtbaar bij 'bepaalde zoektermen', die worden overigens niet gespecificeerd.

Google's melding van onvindbare url's aan webmasters. Bron: Search Engine Roundtable

Google is voortvarend met het implementeren van het omstreden 'vergeetrecht'. Andere zoekmachines zoals Bing zijn nog niet zover, Microsoft bestudeert nog steeds de uitspraak, meldt het concern aan Webwereld. Bovendien moet de Spaanse rechter, die de zaak doorverwees naar het EU-Hof, zelf ook nog uitspraak doen in deze zaak.

UPDATE: De Britse krant The Guardian meldt inmiddels dat Google diverse artikelen op de site onzichtbaar heeft gemaakt in de zoekresultaten.