Schmidt, de hoogste baas van Google, reageerde op BBC Radio 4 op de felle aanvallen op het bedrijf vanwege zijn belastingontwijking, niet alleen in Groot-Brittannië maar ook in andere delen van de wereld. Via belastingconstructies in onder meer Ierland en Nederland bespaart Google miljarden dollars aan belastingen.

Daarin is het bedrijf niet uniek; Microsoft, Apple, HP en vele andere multinationals gebruiken dezelfde ontwijkingsroutes. Dat is al jaren bekend en Webwereld heeft er diverse malen over geschreven. Bekend is onder meer dat computergigant Dell alleen al 4 miljard dollar aan belastingen ontwijkt via zijn Nederlandse postbusmaatschappijen.

Parlementaire enquete

In Groot-Brittannië is over die kwestie nu al een half jaar veel beroering, en er wordt een parlementaire enquête gehouden. Daarin zijn al eerder hoge managers van Starbucks en Amazon ondervraagd en werd duidelijk vooral Nederland een spilfunctie in die wereldwijde belastingontwijking heeft.

Maar Eric Schmidt zegt dat zijn bedrijf niets verkeerd doet. Op de Britse radio zegt hij dat de focus op de belastingmoraal ervoor zorgt dat nu wel uit het oog wordt verloren dat Google in het Verenigd Koninkrijk “meer dan 2000 werknemers in dienst heeft en zwaar investeert in Brittannië”, tekent The Telegraph op. Hij riep critici op “het totaal” van Googles bijdrage aan de economie in hun overwegingen te betrekken.

'Anderen doen het ook, hoor'

“We stoppen letterlijk miljarden Britse ponden in start-ups via ons advertentienetwerk enzo. We hebben een sleutelrol in de groei van de elektronische handel in Groot-Brittannië, wat weer een flinke duw is in de rug van de totale economie van het land ”, zei hij voor de radio. “Feit is dat dit (belastingontwijking, red) wereldwijd gebeurt, bijvoorbeeld ook door Britse bedrijven in de Verenigde Staten.”

Het is niet de eerste keer dat Schmidt zich op een dergelijke manier uitlaat over het belastingbeleid van zijn bedrijf. In december zei hij onder meer dat het ontwijken van belastingen gebruik maken is van de mogelijkheden die overheden bedrijven geven. "Dat heet kapitalisme. Wij zijn trotse kapitalisten."

"Niet illegaal, wel immoreel"

In Groot-Brittannië is sinds november de Public Accounts Committee bezig met het horen van belangrijke managers van bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de meest in het oog springende belastingontwijkingen: Google, Amazon en Starbucks. De commissie noemt het gedrag van de multinationals “niet illegaal, wel immoreel”.

Ook elders in Europa is grote beroering ontstaan door de belastingvlucht van internationale bedrijven, omdat het gaat om bedragen die substantieel kunnen bijdragen aan het herstel van de economische crisis in sommige landen. In Nederland wordt elk debat over de rol die ons land heeft in die belastingconstructies vooralsnog stevig de kop ingedrukt door het huidige Kabinet en de regeringspartijen. De Britse premier Cameron heeft de Amerikaanse president Obama gevraagd samen op te trekken om dergelijke belastingontwijking te bestrijden.