De Franse regering wil een werkgroepje vormen met daarin onder meer internetbedrijven met als doel dat “services die het grootste deel van het netwerk belasten bijdragen aan de uitbreiding en onderhoud van dat netwerk”, zo tekent financieel persbureau Bloomberg op uit de mond van de Franse minister Eric Besson.

De minister neemt daarmee de lang levende wens over van de telecombedrijven, zoals France Telecom, Telefonica en Telecom Italia. Zij zeggen zwaar te investeren in hun netwerken, terwijl alleen de zware contentaanbieders daarvan profiteren. “Die bedrijven zijn gevestigd in het buitenland, betalen geen belasting in Frankrijk, maar bezetten op hetzelfde ogenblik dominante posities in de Franse markt”, zegt Besson. Hij vindt dat de digitale economie zich ontwikkelt dankzij de investeringen van de netwerkoperators.

Schandalige positie van Google

De telecombedrijven klaagden eerder dit jaar al over de ‘schandalige positie’ van Google. Het bleef toen bij dat openbare geklaag en tot op heden gebeurde er niets. Begin deze maand roerden de drie grote telco’s zich opnieuw op de techconferentie LeWeb 2010 in Parijs. Dat signaal is dus doorgedrongen tot de Franse regering.

Eerder speelde het Franse parlement al met de gedachte Google aan te slaan met een belasting van 1 procent op zijn online advertentie-inkomen, ook wel de Google-tax geheten. Die discussie is uitgesteld in verband met nader overleg met de telecombedrijven. Google was ook al onderwerp van onderzoek door de Franse antitrustwaakhond naar een te dominante positie op de online advertentiemarkt.