Een rechtbank in Sao Paulo stelde donderdag dat Google de informatie binnen vijftien dagen aan de Braziliaanse autoriteiten moet overdragen. Doet het bedrijf dit niet, dan riskeert het een boete van 693.000 euro per dag.

De uitspraak brengt Google in een lastig parket. Tot nu toe weigerde het bedrijf de gegevens te verstrekken omdat de Braziliaanse autoriteiten de gegevens bij de Braziliaanse vestiging opeisten. De documenten hadden echter gericht moeten worden aan het Amerikaanse moederbedrijf, omdat de gevraagde gegevens zich op servers in de VS bevinden.

Als Google nu ingaat op de eis van de rechter, ontstaat het beeld dat er geen hoge eisen worden gesteld aan het juiste papierwerk, waardoor ook 'minder democratische' regeringen eenvoudig gegevens kunnen opeisen. Volgens Businessweek Online zijn Google-officials bang voor dat scenario.

Google heeft aangekondigd de gegevens van de Orkut-gebruikers wel te willen leveren, maar alleen als de Braziliaanse autoriteiten de bedrijfsnaam op de dagvaarding veranderen van Google Brazili├ź in Google Inc. Advocaat Nicole Wong van Google verklaarde tegenover Businessweek dat het bedrijf altijd wil bijdragen aan de opsporing van criminelen.

"We hebben altijd zo goed mogelijk willen meewerken aan het onderzoeken en vervolgen van criminaliteit, waarbij we een goede afweging maken tussen de belangen van onze gebruikers en de verzoeken van de overheid", aldus Wong. "We hebben de Braziliaanze autoriteiten al informatie gegeven over Orkut-abonnees die de dienst misbruiken, en we zullen dit blijven doen als hun verzoeken redelijk zijn en aan de eisen van een juridische procedure voldoen."

Bureaucratie

Mensenrechtenactivisten zijn verontwaardigd omdat ze vinden dat Google de opsporing van pedofielen bemoeilijkt door te hameren op bureaucratische regels. Ze vinden dat de gegevens snel overgedragen moeten worden, zoals eerder dit jaar gebeurde nadat een Braziliaanse notabele een aanklacht tegen Orkut had ingediend wegens laster. Volgens Businessweek Online staat er veel op het spel voor Google, omdat de helft van de Braziliaanse internetpopulatie een Orkut-profiel heeft en de sociale netwerksite een ongekende hype is in het land.